joi, 18 martie 2010

Evaluare....

Iata ca a trecut un an de terapie sub indrumarea coordonatorului,motiv pentru care am primit si evaluarea,care de altfel ne-a trebuit si la comisie la protectia copilului,asadar,iata cum stau lucrurile:

Evaluare psihologica


Oprea Mihai,
Varsta: 6 ani
Diagnostic: Autism infantil

In urma ultimei evaluari (aplicandu-se scala Portage) Mihai a obtinut urmatoarele rezultate din punct de vedere al varstei mentale:
- socializare ( 2,5 ani);
- limbaj (limbajul verbal se afla la nivelul varstei de 1 an, insa din punct de vedere al limbajului receptiv a facut progrese semnificative; recunoaste inclusiv cuvinte scrise si raspunde prin cuvinte la intrebari sociale – Cati ani ai? Cum te cheama? etc);
- autoservire (4,5 ani);
- cognitiv (din punct de vedere al intelegerii se afla la nivelul varstei de 3,5 ani );
- motor ( 5 ani);

In prezent urmeaza un program intensiv de terapie comportamentala (terapia
urmeaza principiile ABA - Applied Behavior Analysis – Analiza comportamentala aplicata). Programul de terapie a inceput in urma cu 1 an si 2 luni.

Prezinta dificultati majore in dezvoltarea limbajului verbal si socializarii.

In urma terapiei Mihai a facut progrese in ceea ce priveste abilitatile de limbaj receptiv si abilitati cognitive: intelege si executa instructiunile uzuale, recunoaste obiecte, actiuni, culori, insusiri ale obiectelor, litere, cifre, forme, genuri, emotii; intelege apartenenta elementelor la categorii, poate raspunde nonverbal la intrebari de cunostinte generale si intrebari sociale, intelege functionalitatea obiectelor,
Comunica nonverbal si in cuvinte simple: apa, pa, bobo, hai, da, nu.

Pentru a putea recupera cat mai mult din deficientele pe care le prezinta in ariile limbajului si socializarii Mihai are nevoie de un program intensiv de terapie comportamentala care se va extinde pe parcursul mai multor ani (depanzand de modul in care Mihai isi va dezvolta abilitatile astfel incat sa devina cat mai independent).

4 comentarii:

Marius Filip spunea...

Poate v-am mai spus, dar repet: nu vreţi să încercaţi Verbal Behavior pentru Mihăiţă.

Pentru îmbunătăţirea limbajului expresiv în special.

Anonim spunea...

Multumesc pentru informatii interesante

Unknown spunea...

Marius,in momentul asta,mam apucat de citit cartea,am cumparat-o de ceva timp,insa a citit-o prima data fetele....o sa discut si cu coordonatoarea,la urmatoarea sedinta.....multumesc!

brishtara spunea...

Multa putere va doresc!